PROIECTUL DE REVIZUIRE A PLANULUI DE MANAGEMENT AL
PARCULUI NAȚIONAL CHEILE NEREI – BEUȘNIȚA A FOST ETAPIZAT
14/10/2024
În luna octombrie 2024, proiectul „Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” cod SMIS 2014+ 142114, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, nefinalizat în timpul perioadei de programare POIM, a parcurs procesul de etapizare, fiind etapizat în etapa I POIM și etapa II PDD, Apel PDD/175/PDD_P2/OP2/RSO2.7/PDD A15 – Conservarea biodiversității pentru a îndeplini cerințele directivelor de mediu – Proiecte etapizate, cod SMIS: 320811.
Obiectivele specifice ale acestui proiect vizează:
1. Actualizarea informațiilor științifice ale ariilor naturale protejate în vederea fundamentării eficiente a obiectivelor de conservare şi a măsurilor de management ce vor fi propuse în planul revizuit.
2. Conștientizarea populației privind importanța conservării biodiversității în siturile NATURA 2000
3. Întărirea capacității instituționale a Administratorului în vederea îmbunătățirii gestionării parcului național și a siturilor Natura 2000 vizate de proiect.
Rezultatele prognozate a se obține prin implementarea activităților propuse prin prezentul proiect vor asigura realizarea obiectivelor specifice propuse şi implicit a obiectivului general al proiectului, obiectiv care este în concordanță cu obiectivul tematic al Apelului PDD/175 – Conservarea biodiversității pentru a îndeplini cerințele directivelor de mediu – Proiecte etapizate, ce promovează acţiuni care contribuie la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE pentru Biodiversitate 2030, Cadrul de Acţiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategia Naţională şi Planul de Acţiune pentru Conservarea Biodiversităţii 2014 – 2020.
Planul de management va reprezenta documentul de bază în gestionarea ariilor protejate şi în conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural.
Inventarierea şi cartarea speciilor şi habitatelor, redactarea măsurilor de management şi a planurilor de monitorizare, baza de date transpusă în GIS, existenţa unui plan de comunicare coerent, capacitatea administrativă îmbunătăţită, toate converg spre ideea implementării unor sisteme adecvate de management pentru protecţia naturii.
Proiectul urmăreşte şi implicarea activă a comunităţilor locale, dezvoltarea durabilă a regiunii, astfel că întruneşte condiţiile Obiectivului global al PDD de creare a premiselor unei creşteri economice sustenabile, în condiţii de siguranţă şi utilizare eficientă a resurselor naturale.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Dezvoltare Durabila 2021-2027 și se va derula până în 31.12.2024, în parteneriat cu WWF-România și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și are o valoare totală de 3.104.908,44 lei.
Raluca PETERNEL
Manager proiect
Tel./fax: 0255206108, 0731 068141
E-mail: apnchnerei@gmail.com